Vi hjälper tandvårdsrädda att övervinna sin rädsla

Hälften av alla vuxna uppger i undersökningar att de känner obehag inför tandläkarbesök, cirka 5 procent har så stark rädsla att det kallas tandvårdsfobi. Louise Sidenö som är implantatansvarig på Narkoskliniken i Stockholm och specialist på tandvårdsrädda patienter berättar:

– Många patienter har sociala problem eftersom de har hållit sig undan från tandvården i många år. Vi hanterar starka känslor och det är det som är så fantastiskt i mitt jobb. Från det första samtalet då en del inte ens vill komma in i rummet, till tårar och kramar när behandlingen är klart. Det är en spännande resa att få vara med på.

Hjälp under narkos

Det hela startade för över 25 år sen hemma i Österskär där Louise och hennes man Börje, som är narkosläkare, tillsammans kunde hjälpa  patienter som inte vill gå till tandläkaren. Efter några år ville Louise nå flera med sitt erbjudande och började på Narkoskliniken i Stockholm.

– Här kan vi hjälpa till med all typ av tandvård under narkos. Mitt område är implantat där jag främst arbetar med Straumann-systemet.

Behovet av tandvård hos våra patienter är mycket stort och därför slutar det ofta med helkäksimplantat. Jag jobbar också med konventionell och estetisk tandvård. Vi lägger stor vikt vid miljön på kliniken som är harmonisk och stressfri, konstaterar Louise.

– Jag tycker att det är en fantastisk förmån att få vara med och utveckla den vanliga tandvården med implantat under narkos.

Louise har bland annat tagit en Master of Implantology vid Goethe Institutet i Frankfurt. Relativt få tandläkare erbjuder full narkos med övervakning som hos Narkoskliniken. Säkerhetsaspekten är viktig, det är inte alla som tänker på det när de överväger de alternativ som finns på marknaden.

– Det bästa i mitt jobb är alla positiv feedback jag får när en patient är klar och färdigbehandlad, avslutar Louise.

Läs mer om våra kurser om du är intresserad av våra kurser.